Letná škola urbánnej mobility s hlavnou témou „Resilient Cities“ sa konala od 8. júla do 19. júla 2024 v dvoch európskych metropolách, Bratislave a Ľubľane. Počas týchto 2 týždňov mali účastníci možnosť diskutovať o svojich nápadoch a vytvárať inovatívne riešenia pre 6 konkrétnych výziev, ktoré dodali spoločnosti GreenWay Infrastructure, Nomago a CORWIN. Lektormi pre oba týždne boli Balasz Horvath a Ákos Wetters z firmy Kimitisik, ktorí boli zároveň trénermi, mentormi, učiteľmi, kamarátmi, zabávačmi a stáli aj za hlavnou myšlienkou letnej školy EIT. Počas týchto dvoch týždňov mali všetci účastníci možnosť spoznať obe mestá, užiť si spoločenský program, ako aj navštíviť organizátorov výziev.

Obrázok 1: Účastníci letnej školy EIT v Bratislave na pôde Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (autor: Lucia Krupová)

Obrázok 2: Zahájenie letnej školy EIT Urban Mobility Balazsom Horvathom (autor: Zuzana Ladzianska)

Obrázok 3, 4: Morning Drill a Mini Pitch pod vedením Balazsa Horvatha and Ákosa Wettersa (autori: Lucia Krupová and Zuzana Ladzianska)

Súčasťou letnej školy boli aj prezentácie pozvaných rečníkov. V Bratislave vystúpili prednášajúci zo Slovenskej technickej univerzity, hostiteľa letnej školy v Bratislave, v organizácii Lucie Krupovej. Sériu prezentácií otvoril profesor Tibor Schlosser (SvF STU) s témou „ Transit smart solution for Bratislava“, na ďalší deň vystúpila docentka Katarína Smatanová (FAD STU) s témami „ Urban design to promote more health“ a „ Transport problems and cycle“ a celý cyklus ukončila Dr. Zuzana Ladzianska (Ústav manažmentu STU) témou „ Autonomous rail transport as one of the options for the mobility solution in Bratislava region“. Séria prezentácií pokračovala v Ľubľane prednášajúcimi Vaughn Tan a Jakob Gajšek z Univerzity v Ľubľane.

Obrázok 5: Prednášajúca Zuzana Ladzianska (autor: Lucia Krupová)

Na letnej škole sa zúčastnili študenti nielen z Európy (Maďarsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Macedónsko, Malta, Holandsko, Slovensko a Slovinsko), ale aj z rôznych častí sveta (Ekvádor, Mexiko, Pakistan a USA). Vytvorili medzinárodné skupiny s interdisciplinárnymi profilmi, ktoré im umožňujú dosahovať najlepšie možné výsledky. Zo šiestich skupín bol vybraný „zlatý víťaz“. Špeciálne blahoželanie patrí skupine „Greenie“ s ich prístupom k výzve firmy GreenWay Infrastructure.

Obrázok 6: Návšteva firmy CORWIN (author: Lucia Krupová)

Pre študentov to bola vynikajúca príležitosť získať iný pohľad na prácu v medzinárodných skupinách s rôznym študijným zameraním a najmä mať možnosť pracovať na skutočných problémoch a výzvach, ktoré predostreli spoločnosti, ktoré sa zaoberajú rôznymi výzvami na dennej báze.

 



Obrázok 7: Tímová práca v skupine pod mentorským dohľadom Ákosa Wettersa (autor: Zuzana Ladzianska)