Dňa 9. júla 2024 sa vo Viedni v BOKU Campus Muthgasse konal medzinárodný workshop. Podujatie bolo organizované v rámci projektu BeReady (DRP0200793) „Odolnosť, pripravenosť a mitigačná stratégia mestských tepelných ostrovov“. Workshopu sa zúčastnili zástupcovia 16 partnerov projektu (obr. 1, 2). Kľúčovou témou workshopu bola prezentácia novej metodiky hodnotenia rizika UHI a štyroch nástrojov sebahodnotenia. Eva Pauditšová z Ústavu manažmentu STU v Bratislave (obr. 3) predstavila Nástroj 4 za partnera projektu  STUBA (Nástroj 1 – Barbara Mušič, UIRS, Ľubľana; Nástroj  2 – Milan Krstev, NTP Nis; Nástroj 3 – Bernhard Pucher, BOKU, Viedeň). Po predstavení štyroch navrhnutých nástrojov pre miestne samosprávy účastníci absolvovali tzv. World Café – nástroj na komunikáciu – otázky a odpovede s partnermi projektu. Riadenú diskusiu v skupine 4 viedol prof. Maroš Finka. Diskutovali sme o aplikáciách a možnostiach využitia navrhnutých nástrojov metodiky. Diskusie v pracovných skupinách (obr. 4) boli plodné, poučné a veľmi inšpiratívne.

V rámci workshopu bol predstavený tiež postup, ako by mali obce aplikovať metodiku zostavenú vedeckými partnermi projektu a ako by mali vypracovať hodnotiace správy pomocou navrhnutých 4 nástrojov.

Po skončení workshopu zasadla vedecká rada. Diskutovali sme o ďalšom postupe v rámci plánovaných úloh projektu.

10. júla 2024 sa konzorcium projektu Be Ready zapojilo do projektu proBach na Viedenskom klimatickom Bienále (obr. 5). Bernhard Pucher z BOKU vo Viedni predstavil projektovým partnerom využitie vodných zdrojov a potenciál modrej a zelenej infraštruktúry na boj proti mestským tepelným ostrovom. Návšteva klimatického bienále pomohla projektovým partnerom získať nové poznatky, ktoré využijú v nadchádzajúcich hodnoteniach rizík a v pilotných projektoch.

Obr. 1: Tím projektu Interreg BeReady vo Viedni počas Medzinárodného workshopu, 9. 7. 2024 (autor: Guenter Langergraben)

Obr. 2: Účastníci Medzinárodného workshopu  vo viedni, 9. 7. 2024 (autor: Denitsa Lozanová)

Obr. 3: Atmosféra Medzinárodného workshopu, 9. 7. 2024, Viedeň (autor: Eva Pauditšová a Denitsa Lozanová)

Obr. 4: World café – práca v skupinách, 9. 7. 2024 (autor: Eva Pauditšová a Denitsa Lozanová)

Obr. 5: Projektové konzorcium na Viedenskom klimatickom bienále, 10. 7. 2024 (autor: Guenter Langergraben)