Dňa 16.9.2024 bol na Ústave manažmentu STU v Bratislave slávnostne zahájený nový akademický rok 2024/25. Zároveň boli slávnostnou imatrikuláciou do stavu študentského prijatí prváci a prváčky bakalárskych študijných programov. V ŠP Investičné plánovanie v priemyselnom podniku sme privítali 145 študentiek a študentov a ŠP Priestorové plánovanie 67 plánovačov a plánovačiek. Maroš Finka, riaditeľ ÚM, im vo svojom prejave poprial úspešné začatie nového akademického roka, veľa odhodlania v štúdiu, síl pri prekonávaní prekážok a dobrej nálady.

Vážené študentky a študenti,

tento slávnostný deň znamená vo vašom živote začiatok novej etapy, etapy plnej krásnych zážitkov, no aj tvrdej práce. Štúdium na univerzite vám otvorí veľa možností, a záleží len na vás, ako ich využijete, ako sa prejavíte ako osobnosti, ako si nájdete svoju vlastnú cestu štúdiom k naplneniu poslania v povolaní, pre ktoré ste sa rozhodli. Jej úspešnosť nebude merateľná len kreditmi, známkami, či získaným titulom, ale predovšetkým pripravenosťou pre život, tak profesijný, ako aj osobný. Štúdium na univerzite je o samostatnosti, tvrdej práci a spolupráci, vzájomnej pomoci a etike, kreativite, a hlavne vlastnej zodpovednosti. Má vás pripraviť na výkon vami zvoleného povolania, ale aj  zdolávanie prekážok, ktoré život určite prinesie na ceste za vašimi cieľmi.

Vaša Alma Mater vám chce poskytnúť dobrý vedomostný základ skutočne univerzitného štúdia vo vyvážených proporciách rôznych disciplín, technických, prírodných a spoločenských vied.  Rozhodli ste sa študovať na univerzite, ktorá je najlepšou technickou univerzitou na Slovensku, na pracovisku, ktoré patrí k špičkovým nielen na Slovensku ale aj k centrám excelentnosti Európskej únie a ako také má uznanie vo svete. Toto pracovisko vás bude vychovávať pre európsky trh práce, budete mať možnosť časť svojho štúdia absolvovať v zahraničí, aby ste získali autentické skúsenosti a vedomosti z medzinárodného prostredia. Pevne veríme, že čoskoro bude náš Ústav manažmentu transformovaný na Fakultu plánovania a ekonomiky, čím sa nielen potvrdí jeho pevné miesto na univerzite, ale ukončí sa aj proces poziciovania tohto špičkového pracoviska v akademickom prostredí. Študijné programy, ktoré ste si vybrali sú jedinečné a ich absolvovanie vám poskytne obrovskú konkurenčnú výhodu na trhu práce. Navyše je veľmi zaujímavé svojou interdisciplinaritou, ktorá umožňuje každému z vás nájsť miesto pre realizáciu svojho špecifického potenciálu a záujmu.

Verím, že naplno využijete možnosti, ktoré vám štúdium poskytne a záujem o zvolený študijný odbor ekonómia a manažment, alebo priestorové plánovanie vám pomôže prekonať prípadné počiatočné problémy a že pri ich prekonávaní nájdete podporu nielen u svojich príbuzných a priateľov, ale aj u svojich kolegov a pedagógov.

Dovoľujem si vás všetkých a osobitne zahraničných študentov, týmto ešte raz privítať na pôde Ústavu manažmentu STU, a zaželať vám v mene prof. dr.h.c. Dr. Ing. Olivera Moravčíka, PhD., rektora STU, vedenia a pedagógov Ústavu manažmentu i v mene svojom do vášho štúdia veľa elánu, zdravia a úspechov, aby sme sa na tomto mieste mohli o pár rokov stretnúť pri vašej slávnostnej promócii.