Doc. Milan Husár a Sila Ceren Varis Husar, PhD, sa nedávno zúčastnili na konferencii Regional Studies Association Central and Eastern Europe Conference 2024 s témou “Stredná a východná Európa: Dynamicky sa meniace regióny v neustále sa meniacom svete”.

Sila Ceren predstavila svoj spoločný výskum s názvom „Transformácia regionálnych ekonomík prostredníctvom priestorového plánovania a inovácií: Kľúčová úloha verejného sektora“, ktorý pripravila v spoluautorstve s prof. Marošom Finkom a doc. Vladimírom Ondrejičkom. Jej prezentácia skúmala základnú úlohu verejného sektora pri pretváraní regionálnych ekonomík prostredníctvom inovatívnych prístupov v priestorovom plánovaní v súvislosti s jej post doktorandským výskumným projektom REGINNO.

Okrem svojej prezentácie Sila Ceren predsedala trom sekciám na konferencii: „Priestory pre inovácie a podnikanie“, „SS09: Regionálna dynamika v strednej a východnej Európe: Mobilita, plánovanie a mestské stratégie 2“ a „Priestorové plánovanie v kontexte mestských a regionálnych politík“. Ako jedna z hostiteliek špeciálnej sekcie SS09 s názvom „Formovanie regionálnej ekonomickej transformácie: Verejný sektor, priestorové plánovanie a spolupráca v strednej a východnej Európe“ viedla kľúčové diskusie o regionálnych ekonomických transformáciách. Príspevky z tejto špeciálnej sekcie budú publikované v špeciálnom vydaní, ktoré bude odrážať hĺbku a dopad výskumu prezentovaného počas konferencie RSA CEE 2024.

Milan Husár prezentoval spoločný príspevok s názvom „Vplyv participatívnej plánovacej kultúry v strednej Európe: Príležitosti a ohrozenia pre regionálnu konkurencieschopnosť“, ktorý vychádza z výskumu plánovacích kultúr a diskutuje o jeho potenciáli pre zlepšenie regionálnej konkurencieschopnosti v strednej Európe. Prezentácia súvisí s čoskoro publikovaným výskumným článkom „Plánovacia kultúra v strednej Európe a jej konkurenčné výhody a nevýhody pri posilňovaní regionálnej konkurencieschopnosti“, ktorý spoločne pripravili Matej Jaššo, Milan Husár, Maroš Finka a Sila Ceren Varis Husar.

Oba príspevky boli pripravené v rámci výskumných projektov SASPRO2, APVV EMINUK a STIBALEF, ktoré sa realizujú v Spectra CE EU na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Prezentácie boli súčasťou špeciálnej sekcie 09: „Verejný sektor pre regionálny rozvoj a obnovu“ navrhnutej pracoviskom Spectra CE EU. Príspevky budú publikované ako špeciálne vydanie časopisu European Journal of Spatial Development, ktoré bude editované tímom Spectra CE EU v roku 2025.

Prezentácia Dr. Varis Husar
Dr. Varis Husar pri moderovaní sekcie
Otváracia recepcia